+306946687061 info@kethes.gr

ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τί είναι η Παιγνιοθεραπεία;

Η Παιγνιοθεραπεία είναι μια μη κατευθυντική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, η οποία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, καθώς επίσης σε εφήβους και ενήλικες και εντάσσεται στις Θεραπείες μέσα από την Τέχνη.

Βασίζεται στην αρχή ότι το παιχνίδι είναι θεραπευτικό και διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Ποιές είναι οι διαφορές της παιγνιοθεραπείας σε σχέση με άλλες θεραπείες;

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση διαφέρει από τις «παραδοσιακές θεραπείες» στο γεγονός ότι δε βασίζεται στο λόγο, αλλά στο παιχνίδι. Το παιχνίδι δηλαδή θεωρείται ως το φυσικότερο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, με τη βοήθεια του οποίου τα παιδιά εξερευνούν, εκφράζουν συναισθήματα και εμπειρίες, μαθαίνουν, ανακαλύπτουν και προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω και μέσα τους, σε έναν χώρο απόλυτης ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Δεν καλούνται να εξηγήσουν τι τα απασχολεί, αλλά χρησιμοποιούν το παιχνίδι με βάση τις δικές τους ανάγκες και το δικό τους ρυθμό, ώστε να εκφράσουν συμβολικά τις ανησυχίες τους, τις επιθυμίες και τους φόβους τους.

Ειδικότερα, μέσα από το παιχνίδι και τεχνικές δημιουργικής έκφρασης όπως η κίνηση, η ζωγραφική, το κουκλοθέατρο, η αφήγηση, οι κατασκευές με πηλό κλπ., δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να αναγνωρίσουν, να εκφράσουν και να αναπτύξουν πρόσθετες πηγές δυναμικών τους, οι οποίες συμβάλλουν στην αναγνώριση και εκτίμηση των ικανοτήτων τους, στην επεξεργασία και διαχείριση δύσκολων ή και τραυματικών βιωμάτων τους.

Πότε και πού εφαρμόζουμε την παιγνιοθεραπεία;

Η Παιγνιοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί εξελικτικά, διαγνωστικά, προληπτικά και θεραπευτικά, ενώ μπορεί επίσης να λειτουργήσει μόνη της (ατομικά ή ομαδικά) ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες ανάλογα πάντα με το πρόβλημα και τη σοβαρότητα του.

Ως θεραπευτικό εργαλείο η Παιγνιοθεραπεία αξιοποιείται από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς θεραπευτές, κ.α.) αλλά και εκπαιδευτικούς.

Εφαρμόζεται σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα για παιδιά και εφήβους, θεραπευτικές μονάδες γενικότερα και αντίστοιχα πλαίσια.